igac container 2003/2012
 

 

 
_14/15

 

 

_Cicle: A la intempèrie. Tres narratives de la fragilitat contemporània: Isabel Banal, Domènec i Toni Giró

_Curator: Jordi Font Agulló

 
  /01/02/03  

 

 

 

 

img01

check-in

Prosseguint amb la temàtica de les figures carregades, Isabel Banal torna al gest de traginar coses d’un lloc a l’altre. Aquesta acció, que sembla ser una de les condicions sine qua non de l’espècie humana, a check-in es proposa com un diàleg entre uns equipatges i una mà. Maletes i bosses de viatge - retallades de diaris i revistes- són desplaçades amb gestos ben diversos... check-in ens parla del desplaçament incessant de persones, d’aquests fluxos que són fruit de circumstàncies ben diverses. Viatges desitjats o forçats, que s’han donat en el decurs de tota la història, i que tenim molt presents en els nostres dies.

 

Check-in

Isabel Banal

erased land

Domènec

img01

erased land

El projecte consisteix en una cartografia intervinguda dels Territoris Palestins Ocupats a partir de Google Maps1. S’han capturat de la pantalla de l’ordinador centenars d’imatges de fragments de territori (a 200 metres de distància del terra) i recompostes com un trencaclosques per a construir una immensa imatge aèria. Un material aconseguit amb una tecnologia d’origen militar (la fotografia per satèl·lit i la geolocalització) inicialment restringida, que avui és accessible per a tothom en el web. Però tota aquesta sobreinformació, tota aquesta pretesa «hipervisibilitat» amaga, de fet, la lògica de l’ocupació israeliana. La intervenció al mapa, en una sort de cartografia inversa, consisteix en esborrar manualment, de forma pacient, tot rastre palestí i deixar només visible la teranyina d’assentaments, bases militars2 i rutes exclusives per a israelians que travessen tot el territori i n’impossibiliten el seu normal funcionament com a país. En ser esborrats, els palestins es fan visibles en la seva condició de «nuda vida» en un espai buit de dret, en un estat d’excepció permanent. ___ 1/ Els documents filtrats per Edward Snowden han revelat que Google Maps és part de l'entramat de vigilància mundial operat per diverses agències d'intel·ligència occidentals. ___ 2/ Algunes de les instal·lacions militars no apareixen en les imatges de Google Maps, ja que són deliberadament esborrades o camuflades per “raons de seguretat”.
img01

BULLA. Assaig per a una economia interpersonal

Fa 6.000 anys els intercanvis comercials es garantien segons un sistema basat en les bullae, unes boles de terrissa gravades que contenien fitxes amb inscripcions dels productes transportats. En el lloc de destí les bullae s’obrien per comprovar que el contingut de les inscripcions coincidís amb la mercaderia. En el món actual deleguem la responsabilitat de les transaccions a un sistema econòmic hermètic, que no es correspon amb la realitat del que intercanviem. Aquest projecte engega una cadena de donació de serveis entre persones que es traspassen una bulla que les vincula amb el projecte. La suma de transaccions i la seva visibilització a la xarxa permetran difondre una consciència alternativa al model econòmic existent.

BULLA. Assaig per a una economia interpersonal

Toni Giró

igac container 2003/2012
 

 

 
_13/14

 

 

_Cicle: Manual de l'artista líquid

_Curator: David Santaeulària

 
  /01/02/03/04  

 

 

 

 

img01

Descarrega't aquí Become an artist in 14h.

Benvingut aprenent! Aquí pots descarregar l’app “esdevingui un artista en 14h”. El teu entrenament es concentrarà en 14 hores. Funcionament: En el moment que activis ON, començaràs a rebre alertes cada 30 minuts. Si vols deixar de rebre notificacions activa OFF. La primera notificació t’arribarà a les 8:00h del matí, fins les 22:00h.Per veure el contingut de l'alerta clicka sobre el pollastre que gira. Estigues atent.

 

Become an artist in 14 hours

Kenneth Russo

Àrticantàrtic

Alícia Kopf

img01

Àrticantàrtic

és un projecte sobre l'exploració polar com a metàfora èpica de la investigació –tant artística, com científica– en temps d'adversitat. El fons blanc sobre el que es desplega l'exploració polar realça el grau d’abstracció d’un objectiu geogràfic tan poc tangible com poden ser unes coordenades sobre el pla. Què ha portat tants homes a intentar conquerir espais blancs, sense aparent interès comercial o estratègic? Què és… i com es representa una conquesta? Kopf treballa a partir de documents gràfics i narratius de l’anomenada “edat heroica” de l’exploració polar. Les imatges sublims i espectaculars d’aquestes exploracions són, però, un recurs que dóna sortida a reflexions sobre el propi procés de recerca creativa, les obsessions, la resistència i la noció d’èpica quotidiana.
img01

Hey man!

“Hey man!” parteix d’una visita que l’artista Antoni Hervàs va fer Holly Land Experience a Colorado (EUA), un parc temàtic baptista que recrea escenes bíbliques. Es tracta d’un espai fundat l’any 2001 pensat com una gran superproducció amb teatre musical, karaoke cristià, cine religiós, rocòdroms místics, escenificacions amb personatges, museu, etc. El projecte “Hey man!”, relat psicodèlic i autobiogràfic sobre aquesta realitat tan particular, es materialitza amb diversos teasers (o tràilers promocionals amb jingels de Norman Bambi) on s’utilitzen els mecanismes propis de la producció musical actual per anar desvetllant i creant expectació sobre el producte final.

Hey man!

Antoni Hervàs

El pou

Marc Vives

img01

El pou

Marc Vives planteja a “El pou” una intrigant estratègia de desplaçament i sensesentit. A partir de la cerca a Internet d’una sèrie de conceptes predeterminats (per exemple, “menú del dia”) el navegant es veurà redirigit cap a una pàgina web negra on s’escolten converses íntimes desordenades que provoquen una estranya barreja d’angoixa i perplexitat, un lloc on es detecten fragments improbables d’un relat entorn a la idea de desaparèixer. “El pou” és una irònica i capciosa acotació sobre el poder que atorguem a la xarxa i a la seva persistència i omnipresència.